1. Χερόμυλος
Όπως έχουμε ξαναγράψει δημόσια μήνες πριν [1], χωρίς να έχει προχωρήσει σε διάψευση καμία από τις εμπλεκόμενες αρμόδιες αρχές (δήμος, δασαρχείο, εταιρία κλπ), το ξενοδοχείο στο Χερόμυλο χτίστηκε παράτυπα -αν όχι παράνομα-, καθότι υπέβαλλε αίτηση να πάρει Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), όταν είχε χτιστεί το 80% του συγκροτήματος των κτιρίων (Νοέμβρης 2024).
Η ΑΕΠΟ είναι προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε, ακόμα και η ελάχιστη, εργασία στο χώρο. Πόσο δε για ένα τέτοιο φαραωνικό συγκρότημα που περικυκλώνει με τόνους μπετό μια ολόκληρη παραλία και υπογειοποιεί και ένα ποτάμι.

Εκτός αυτού, το ξενοδοχείο δεν τηρεί τη νομοθεσία, όσο αφορά το δρόμο, που απαιτείται για ένα ξενοδοχείο 200 κλινών, αφού υπάρχει μόνο ένας στενός αγροτικός δρόμος, που αν συναντηθούν δύο αυτοκίνητα, δημιουργείται μποτιλιάρισμα.
Στην αρχή ακούσαμε τα συνήθη ψέματα για νέα χάραξη δρόμου από τη Λαμπούσα προς το Χερομύλι, κάτι που γρήγορα εξαφανίστηκε από την τοπική δημόσια σφαίρα.
Πριν λίγους μήνες ξεκίνησε από την Περιφέρεια (μαζί με τις απαιτούμενες φωτογραφίες εναγκαλισμού με την τοπική εξουσία) να επιχειρηθεί διάνοιξη του δρόμου που ξεκινάει από τη Διασταύρωση της Λιανάμμου και καταλήγει στο Χερόμυλο και το ξενοδοχείο.
Το αδιέξοδο ανέκυψε από το γεγονός πως όλη η γη δεξιά και αριστερά του δρόμου που θέλουν να κάνουν τη διάνοιξη αποτελείται από ιδιοκτησίες κατοίκων. Οπότε κάποιοι κάτοικοι σκεπτόμενοι πως ούτε ρωτήθηκαν ποτέ για να φτιαχτεί ένα ξενοδοχείο δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσω επιδοτήσεων -πρόγραμμα leader, που σημαίνει ότι τουλάχιστον το 75% του κόστους του ξενοδοχείου είναι λεφτά και κόπος των φορολογουμένων που ζουν στην ελλάδα και την ευρώπη.
Και σκεπτόμενοι με όρους οικονομικού ορθολογισμού είναι κάπως λογικό να ζητάνε για να πουλήσουν τη γη τους 600, 700 και 800 χιλιάδες ευρώ το στρέμμα, με την Περιφέρεια προφανώς να μην έχει τόσα χρήματα να διαθέσει.
Καθότι το αδιέξοδο κορυφώνεται έχουμε και μια αντίστοιχη κορύφωση του καθεστωτισμού, όπου η τοπική εξουσία προτρέπει τους δημότες να μην γράφουν δημόσια τι πιστεύουν για τον εν λόγω δρόμο, αλλά να την παίρνουν τηλέφωνο να ενημερώνονται για πράγματα δημόσιου χαρακτήρα…
2. Λιανάμμο Πετριών
Στη Λιανάμμο Πετριών η ΤΕΡΝΑ λειτουργεί αιολικό πάρκο με πλαστογραφημένο αιολικό ήχου, μια πλαστογραφία που έχει πιστοποιήσει ακόμα και η Διεύθυνση Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς με το έγγραφο της στις 17.09.2024 (αριθ. πρωτ. 203775). Πρόκειται για αυτές ακριβώς τις ανεμογεννήτριες που βρίσκονται μεταξύ Πετριάς και Κοσκίνων ακριβώς δίπλα από το Πεδίο Βολής.
Όλο αυτό αναδείχθηκε μετά τον πολυετή αγώνα των κατοίκων της Λιανάμου όπου ήταν τιμή και χαρά μας να στηρίξουμε και εμείς τα τελευταία χρόνια.

Για όλα αυτά έχουμε ενημερώσει το δήμο και όλο το δημοτικό συμβούλιο και τους παρευρισκόμενους προέδρους κοινοτήτων από το Σεπτέμβρη του 2024. Και του έχουμε ζητήσει να κάνει αίτηση ακύρωση της Αδειας Λειτουργίας στην Αποκεντρωμένη Διεύθυνση Θεσσαλίας-Στερεάς που είναι η αρμόδια αρχή για να σταματήσει η λειτουργία του “πάρκου”. Αυτό δηλ που είναι το λογικό και το νόμιμο.
Αντ’ αυτού δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.
Από την πλευρά της τοπικής εξουσίας, η μόνη κίνηση που έγινε ήταν το Γενάρη του 2025 και αφού έχουν δημοσιοποιηθεί όλες αυτές οι παρανομίες, να κάνει η Κοινότητα τον μεσάζοντα έτσι, ώστε να χορηγήσει η ΤΕΡΝΑ στην ομάδα του χωριού αθλητικά μπουφάν…!
Αν ο κοινωνικός κανιβαλισμός ήταν μια στιγμή, θα ήταν ακριβώς αυτή…
3. Πεδίο Βολής Κοσκίνων
Ακριβώς δίπλα από όλες αυτές τις παράνομες επιβαρύνσεις του περιβάλλοντος βρίσκεται το Πεδίο Βολής Κοσκίνων για το οποίο έχει υπάρξει ψήφισμα από κόσμο του χωριού να φύγει από την παραλία για δεκάδες λόγους συμπεριλαμβανομένου και του να υπάρξει ελάφρυνση του περιβάλλοντος.
Πρόκειται για το χωριό της φωτογραφίας, όπου έχει 24ωρο θόρυβο από τις ανεμογεννήτριες και αυτές τις μέρες η αληταρία της ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε οικογένεια του χωριού πολύτεκνη, μονογονεϊκή με δύο παιδιά ΑΜΕΑ…
– Παύση λειτουργίας του παράνομου αιολικού πάρκου της ΤΕΡΝΑ στην Λιανάμμο
– Καμία ξαπλώστρα στο Χερόμυλο. Ελεύθερη πρόσβαση χωρίς οικονομικούς φραγμούς.
– Να φύγει το Πεδίο Βολής από την παραλία Σουργκόσκινο (Κόσκινα)